Slovenský národný korpus denne navštívi 40.000 záujemcov o slovenčinu

07.06.2012 Bratislava

Bratislava 7. júna (TASR) – Rozvoj jazykových technológií a zdrojov na Slovensku a vo svete, taký je názov dvojdňovej medzinárodnej konferencie, ktorá sa začala v Bratislave.

"Dnes je slovenský deň. Na ňom predstavíme aj desaťročnú prácu Slovenského národného korpusu (SNK), ktorý je nielen vedeckým pracoviskom, ale aj veľmi využívaný v praxi. Denne eviduje 40.000 dopytov," povedal na tlačovej konferencii Pavol Žigo, riaditeľ Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied (JÚĽŠ SAV).

Aj podľa vedúcej oddelenia SNK Márii Šimkovej je veľký záujem o výsledky tohto najmladšieho a najmodernejšie vybaveného pracoviska JÚĽŠ SAV, ktorý má rozsiahly súbor všeobecných i špecializovaných databáz. Tie sú využívané domácimi a zahraničnými záujemcami.

SNK je elektronická databáza obsahujúca slovenské texty z rôznych štýlov, žánrov, vecných oblastí či regiónov vybavená výkonným vyhľadávacím systémom a prídavnými jazykovými informáciami. Slúži ako referenčný zdroj poznatkov o slovenčine a jej reálnom používaní, nenahrádza však kodifikačné príručky.

"Ide o medzinárodný projekt Cezar, ktorého sa SR zúčastňuje budovaním národného korpusu slovenského jazyka. Projekt má úžasný prínos, pretože jeho databázy sú prístupné zdarma všetkým občanom, školám a ďalším inštitúciám. Je financovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ), Ministerstvom kultúry a SAV," povedala pre TASR generálna riaditeľka sekcie vedy a techniky MŠVVŠ SR Marta Cimbáková.

Okrem zástupcov zo spomínaného a iných ústavov SAV, Slovenskej národnej knižnice v Martine, Centra vedecko-technických informácií SR a Technickej univerzity v Košiciach vystúpia na konferencii zástupcovia medzinárodného projektu Cesar, Chorvátskeho národného korpusu a iných projektov z ČR, Nemecka, Bulharska, Ruska, Maďarska a ďalších krajín.

Zámerom podujatia je zhrnúť súčasný stav jazykových technológií na Slovensku, predstaviť všeobecné národné aj špecializované korpusy a ponúknuť informácie o možnostiach ďalšieho rozvoja technológií a nástrojov počítačového spracovania prirodzeného jazyka v jazykovo i kultúrne rozmanitej európskej informačnej spoločnosti. Konferencia sa uskutočňuje v rámci prezentačných dní členských krajín projektu CESAR, ktorého cieľom je v spolupráci s projektom META-NET vytvárať, modernizovať a sprístupňovať jazykové zdroje a nástroje pre štáty strednej a juhovýchodnej Európy.
 

Vyberte región